ΝΑΞΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗ

Μουσεία Νάξου

Στο νησί της Νάξου υπάρχουν τα εξής Μουσεία:

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Νάξου. Βρίσκεται στήν Άνω Πόλη και είναι δύσκολα προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Χρειάζεται περπάτημα. Το καλοκαίρι δεν κλιματίζεται και η παραμονή είναι αφόρητη. Στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό κτίριο πολλών επιπέδων, και το masterpiece έκθεμά του είναι το ψηφιδωτό της αρπαγής της Ευρώπης από τον Δία στήν ταράτσα.
Το Ιστορικό Αρχείο Νάξου στεγάζονται σήμερα στην άλλοτε Γαλλική Σχολή, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της Νάξου και που μετασκευάστηκε ειδικά γι΄ αυτό το σκοπό. Στη Σχολή αυτή φοίτησε και ο Νίκος Καζαντζάκης.
Το Ενετικό Μουσείο Νάξου ή Domus Della Rocca-Barozzi, στεγάζεται σε παλιό αρχοντικό στό Κάστρο και αποτελεί ακριβή αναπαράσταση της ζωής αστών της Νάξου του 19ου αιώνα.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Απειράνθου, είναι μικρό αλλά με αξιόλογα ευρήματα, ακόμα και βραχογραφίες.
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απειράνθου είναι μικρό μέν αλλά με πλούσιες καταπληκτικές συλλογές ιχθύων, σκελετών δελφινιών, πετρωμάτων κλπ.
Το Γεωλογικό Μουσείο Απειράνθου ίσως απο τα μεγαλύτερα της Ελλάδας στο είδος του με πολλά πετρώματα της περιοχής και από όλο τον κόσμο.
Το Λαογραφικό Μουσείο Απειράνθου στεγάζεται σε παραδοσιακό οίκημα του χωριού και έχει όλα τα οικιακά , γεωργικά και κτηνοτροφικά αντικείμενα του 190υ αιώνα.
Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Απειράνθου είναι Πινακοθήκη σύγχρονης Τέχνης με 70 κα πλέον έργα.